Algemeen:

IMG 7301-1In 1673 werd de vesting Maastricht belegerd door de Fransen onder leiding van de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV.

IMG 7323-1

 Lodewijks vestingbouwkundige en strateeg Sébastien Le Prestle de Vauban vergezelde hem. Tijdens dat beleg plaatste Vauban twee geschutsbatterijen op de noordwestelijke bergwand van de St. Pietersberg om het aanvalsfront van de fransen bij de Tongersepoort te ondersteunen. Dit veroorzaakte veel schade aan de toenmalige vestingwerken. Het heeft tot 1701 moeten duren voordat de Raad van State in Den Haag een voorstel van de toenmalige militaire commandant van de vesting Maastricht, generaal-majoor Daniel Wolff van Dopff, goedkeurde om een vestingwerk, een fort, aan te leggen die noordwestelijke bergwand van de St. Pietersberg.

In 1867 vaardigde Koning Willem III een regeringsbesluit uit waarbij de vesting Maastricht geen onderdeel meer zou uitmaken van het Nederlandse verdedigingsstelsel. M.a.w. de vesting Maastricht werd opgeheven. Dit was ook het einde van de militaire functie van het Fort.

IMG 7331-1

Rondleiding:

Na een korte inleidingen in de vestinghistorie van Maastricht zal uw gids u nader informeren over de lotgevallen van het Fort St. Pieter. 

IMG 7371

Allereerst de onenigheden bij de bouw van het fort met de eigenaar van de grond ( de Prins-Bisschop van Luik) en het bezoek van de russische tsaar Peter de Grote aan het fort in 1717. De rol van het fort in de belegeringen van 1748,1793 en 1794. De technische aanpassingen in het fort in de jaren 1816 t/m 1822 en de rol van het Fort na de ontmanteling van de vesting Maastricht na 1867. Met uw gids bezoekt u het in- en exterieur van het Fort waarbij de uitkijkpost van de dienst Luchtbescherming uit de 2e wereldoorlog niet vergeten zal worden. Hier heeft u een fantastisch uitzicht op de stad Maastricht en het Maasdal. Vergeet dus vooral niet uw camera mee te nemen!

De kosten:

In de gangen van het Fort kan het ook in de zomer tamelijk fris zijn. Graag in de zomer toch even een trui meenemen.Gezien de te nemen hellingen/trappen in het Fort is het gewenst dat onze gasten redelijk ter been zijn. Duur van de gehele rondleiding circa 1.30 uur. De kosten zijn € 7,50 p.p.. Kinderen 3-11 jaar € 5,95 p.p..

Aanvragen:

IMG 7363-1

Individuele rondleidingen worden begeleid door gidsen van de VVV Maastricht. U kunt hiervoor reserveren via de website/kantoor van de VVV van Maastricht https://www.bezoekmaastricht.nl/.

De Stichting Maastricht Vestingstad biedt groepsrondleidingen aan op andere, voor u passende dagen en tijden. De rondleiding start in de droge gracht van het Fort St. Pieter. Deze rondleidingen worden geleid door gidsen van de Stichting Maastricht Vestingstad. Zie daarvoor ons: aanvraagformulier rondleidingen

Aanvraagformulier Rondleidingen Maastricht Vestingstad

i.v.m. de coronacrisis zijn alle activiteiten en rondleidingen van onze stichting in ieder geval tot 31 december 2020 opgeschort. Voor rondleidingen na deze datum gebruikt u onderstaand formulier om een (groeps)rondleiding in en rondom de Vestingwerken in Maastricht aan te vragen:
Vul aub uw naam en voornaam in.

Ongeldige invoer

Onjuist mailadres.

Ongeldige invoer

Maak aub een keuze.

Ongeldige invoer


Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

C O R O N A V I R U S
i.v.m. het Coronavirus heeft het bestuur van Stichting Maastricht Vestingstad besloten om, tot 1 juni, al haar activiteiten waarbij derden betrokken zijn tot nader bericht uit te stellen. Dat betekent dat er voor zolang ook geen rondleidingen meer zullen plaatsvinden. Geplande vergaderingen worden tot nader datum geschorst. De gezondheid van onze gasten en medewerkers hebben de hoogste prioriteit.
Ook zal de Helpoort, het vestingmuseum Maastricht, tot 1 juni gesloten blijven. Er zal dus ook geen officiële opening van het vestingseizoen plaatsvinden op paaszaterdag.