Cultuur in school
Cultuureducatie is een belangrijk onderdeel van de integrale ontwikkeling van kinderen en heeft een plek in het onderwijs verworven vanwege het effect op de persoonlijke vorming van kinderen.

                      Educatie over de vestingLeerlingen van groep 8 krijgen van een van de vriijwilligers van SMV les over de geschiedenis van de Vestingwerken van Maastricht.

Cultuur naast school
Schoolse activiteiten, buiten school, bieden veel mogelijkheden voor kinderen. Met het realiseren van programma’s stimuleren wij actieve participatie in de sociale omgeving van ieder kind. Stichting Maastricht Vestingstad > SMV slaat een brug tussen het kind en zijn of haar omgeving.

Doel
Ons doel is, om leerlingen kennis te laten opdoen over ons cultuurgoed en een gevarieerd en breed programma in één project aan te bieden.

Oriëntatie op de wereld
Ons erfgoed valt ook onder een leergebied. Oriëntatie op jezelf en de wereld. Hierbij oriënteren leerlingen zich op hun omgeving, waarbij ze onder meer gebruik maken van cultureel erfgoed. Daarnaast is erfgoed nauw verbonden met geschiedenis en het ontwikkelen van historisch besef. Wie zijn wij en wat is er allemaal door de eeuwen heen gebeurd, om te beseffen wie wij nu zijn?

De leerlingen maken kennis met de volgende tijdvakken: Romeinen; bisschoppen en ridders; steden en staten; ontdekkers en hervormers; regenten en vorsten; revoluties en bezettingen; burgers en wereldoorlogen.

De leerlingen leren over de belangrijke historische personen en gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis en kunnen die voorbeeldmatig verbinden met de wereldgeschiedenis.                    

Educatie bij de HelpoortKinderen bekijken de oudste Stadspoort van Nederland uit 1229: De Helpoort.

Stichting Maastricht Vestingstad nodigt de scholen uit, om zelf, in en op en onder de muren( kazematten) van de stad te komen ervaren, hoe ons erfgoed nu nog duidelijk herkenbaar is. Hoe het onze stad heeft gemaakt/gevormd, zoals deze nu bestaat.

                        

Wij nodigen ook uw school uit voor een begeleid bezoek in de Helpoort en een bezoek aan de buitenwerken en de kazematten, onder de stad. De leerlingen verwerven, op deze manier, de kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed. Tevens ervaren de leerlingen zelf, hoe men, gedurende de eeuwen heen, in een belegerde stad woonde en leefde. De duur van de tochten en de kosten worden in overleg afgesproken. De reacties van scholen, die dit traject al hebben doorlopen, zijn zeer lovend.

Heeft u, als school, interesse in ons project, neem dan contact op met:
De heer Hans Beckers, < Vrijwilliger S.M.V.> 
Telefoon: 043-3433071 e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.