Visitez les Fortifications en ville et aux alentours

Si les fortifications ont aujourd'hui perdu leur rôle militaire, elles exercent, néanmoins, un grand pouvoir d'attraction sur les amoureux des vieilles pierres. Elles évoquent la résistance contre l'ennemi et l'angoisse d'une défaite imminente, éveillent le souvenir des sièges, des biens perdus et des nombreux morts anonymes dont Maastricht a dû payer tribut pour sa situation stratégique et sa réputation de Bastion des Provinces Unies des Pays-Bas.

En savoir plus..
servaesbrug
 Forteresse Museum Maastricht
gang
Casemates
 

À propos de SMV 1976

L’objectif de la Fondation Maastricht Ville Forte est d’acquérir et de diffuser les connaissances sur les fortifications de Maastricht. C’est avec enthousiasme et dynamisme que nous avons à cœur de persuader les autorités de l’intérêt de la conscience historique.

 • De Helpoort

  De Helpoort te Maastricht dateert uit 1229 en maakt deel uit van de eerste middeleeuwse omwalling. De Helpoort is het oudste nog bestaande poortgebouw van Nederland.
 • Kazematten

  De Kazematten, het ondergronds gangenstelsel, strekt zich uit onder de Hoge Fronten tussen de bastions Holstein (bij Statensingel ) en Waldeck (bij Tongerseplein).
 • Tweede omwalling

  In de loop van de 15e eeuw werden alle veldpoorten aanzienlijk versterkt.Sommige met twee flankeringstorens, andere, met een barbacane of bruggeschans; voor de Brusselsepoort een verdedigingswerk.
 • Fort St.Pieter

  In 1702 werd het fort voltooid. Het heeft de vorm van een vijfhoek, het grondplan lijkt op een bisschopsmijter. Het fort werd gebouwd op het grondgebied van de Prinsbisschop van Luik.
 • 1
 • 2

Informatie bezoekers

Helpoort logo site3

De Helpoort

Sint Bernardusstraat 24b
6211 HL MAASTRICHT
Telefoon: (0)43-3257833

Routebeschrijving

Van Paasmaandag tot 1 november, iedere dag geopend van 13.00 tot 16.30 uur. 
De toegangsprijs is: € 3,,-- per volwassene (kinderen onder begeleiding jonger dan 12 jaar gratis)
Adres: St.Bernardusstraat 24b, 6211HL 

Uiteraard zijn een aantal van de vestingwerken ook te bezichtigen. De Stichting Maastricht Vestingstad bemant een tweetal locaties. Onderstaand treft u hiervan de locaties en openingstijden aan:

Linie van Dumoulin
De, zowel bovengrondse als ondergrondse, rondleiding in de Linie van Dumoulin wordt wekelijks gehouden op zaterdag 10.30 uur. 
De rondleiding duurt ca. 1.30 uur en start en eindigt in het bastion Holstein ( Cabergerweg bij parkeerplaats Meubelboulevard Pans). In de maanden juli en augustus zijn deze rondleidingen tevens wekelijks op de dinsdag en de donderdag, steeds om 10.30 uur.
(Houten hek, met blauw bord "Linie van Dumoulin").

Bastion Holstein - Bastion Waldeck
Deze lange kazemattentocht is maandelijks op de eerste zondag van de maand om 10.00 uur en duurt circa 3.30 uur. Ook deze tocht is boven- en ondergronds en start in Bastion Holstein ( Cabergerweg bij parkeerplaats Meubelboulevard Pans) maar eindigt in bastion Waldeck ( Tongerseplein zwembad Jekerdal). Hierbij wordt tevens het museum van de 2e wereldoorlog en koude oorlog in de Couvreface Wilcke bezocht. In de kazematten heerst een constante temperatuur van ca. 11 graden, dus vergeet geen trui mee te nemen. Gezien de trappen en de te nemen hellinkjes zijn beide rondleidingen alleen te doen voor gasten die redelijk ter been zijn.

Uiteraard is het ook mogelijk voor groepen, om deze locaties te bezoeken buiten de openingstijden om. Ga naar de pagina met onze rondleidingen of neem hiervoor contact op met onze Cette adresse e-mail est protégée contre les robots spammeurs. Vous devez activer le JavaScript pour la visualiser..